tiistai 12. huhtikuuta 2011

Bloggerissa kummia linkityksiä

Blogger-pohja, jota käytän tässä blogissa on monin tavoin kätevä. Siksi se lieneekin yksi yleisimmin käytetyistä blogialustoista.

Mutta ei Bloggerkaan ole virheetön. Eniten minua ärsyttää siinä se, että se muuttelee systeemejä kysymättä minulta mielipidettä. Uudistuksia tulee kuin huomaamatta, jotkut niistä hyviä, jotkut huonoja.

Eilen sain nimimerkki Marjattah:lta kysymyksen oudoista linkityksistä minun blogistani hänen blogiinsa. En ole sellaisia tehnyt, en Marjattah:n enkä kenenkään muunkaan blogiin pitikiin aikoihin.

Mistä siis on kyse?

Siihen saa vastata perheemme IT-asiantuntija eli Kimmo. Minä poistun nyt koneelta ja annan Kimmon jatkaa tästä eteenpäin.

---
Ja tässä siis Kimmo. Törmäsin samaan ongelmaan itsekin.

Ongelma ei kosketa tavallista blogin lukijaa millään lailla. Toisin sanoen: mitään linkkejä ei siirry mistään mihinkään jos olet ns. tavallinen blogin lukija. Tai jos olet blogin lukija, jolla on itselläkin oma blogi, joka on tehty johonkin muuhun alustaan kuin Blogger.

Ongelma syntyy kahden Bloggeriin/Blogspottiin luodun blogin välille. Jos blogisi on vaikkapa Wordpress.comissa, näin ei käy. Linkit ilmaantuvat näkyviin Bloggerin omien mietintöjen tuloksena ilman että niitä kukaan lähettää erikseen. Vanhemmissa sivupohjissa toimintoa ilmeisesti ei ole, vaan se on lisätty tässä jokin aika sitten Bloggeriin ilmestyneisiin uusiin pohjiin, joissa muutenkin on vanhoja enemmän toimintoja.

Toisin sanoen: jos saat omaan Blogger-pohjaiseen blogiisi outoja linkkejä jostain toisesta Blogger-blogista, syynä ovat sinun blogisi asetukset ja niissä tietämättäsi tapahtuneet uudistukset.Jos haluat poistaa linkit, se täytyy tehdä oman blogisi asetusten kautta. (Paha kyllä muutin oman blogini sivupohjaa poistettuani omilta sivuiltani nuo ärsyttävät linkit, ja arvaa vaan, muistuuko proseduuri nyt enää mieleen...)

Jos taas haluat poistaa Lukemistostasi blogeja (jolloin näiden blogien välille ei synny turhia linkkejä), mene Hallintapaneelissa kohtaan Lukemistot, klikkaa nappulaa Hallinnoi ja avautuvasta listasta blogien vieressä olevaa tekstiä Asetukset.

Valitettavasti tämän enempää en osaa auttaa. Mutta jos saat ihmeellisiä linkkejä, syy on Bloggerin. Onneksi ne saa pois näkyvistä, ainakin vähän asetuksissa seikkailemalla.


---

Tästä jatkaa taas Tiina.

Kiitos Kimmolle asiaan perehtymisestä. Toivottavasti Marjattah sai jotain selkoa ylläolevasta.

Minä en jaksa osaa viitsi perehtyä kaikkiin internet-maailman uutuuksiin, toisin kuin Kimmo. Kaikki muuttuu koko ajan ja minun hajanaiset pohdintoni ovat keskittyneet ihan muihin sfääreihin

Mutta tämän verran Bloggerista ja Googlesta ja koko suuresta Google-perheestä. Kutsukaa minua vainoharhaiseksi, mutta minä koen koko G-maailman aika uhkaavana. Samanlaisena kuin Arthur C. Clarken romaanin A Space Odyssey tietokoneen HAL 9000, joka kehitti oman tekoälyn ja alkoi päämäärätietoisesti kahmia maailmanhallintaa itselleen.

Minä koen että Google tekee sitä samaa. Aloittaa palvelijana, ja pyrkii pääsemään herraksi.

En muista mitä tuli missä järjestyksessä, mutta pikku hiljaa Google tunkeutuu kaikkeen elämäämme:

- Google-hakukone - ylivertainen muihin hakukoneisiin nähden. Sinä googlaat, Google tietää mitä haet.
- Gmail - ilmainen sähköposti jolla ei ole rajoituksia mailien tai kuvien koon suhteen. Sinä kirjoitat, Google tietää sen
- Picasa-kuvienhallinta- ja -käsittelyohjelma. Sinä kuvaat ja Google tietää mitä olet nähnyt, missä olet käynyt
- GoogleMaps. Auttaa sinua löytämään haluamasi paikan maailmankartalta. Sinä löydät. Ja Google löytää sinut.
- GoogleEarth. Auttaa sinua katsomaan maailmaa satelliitin kautta. Sinä näet. Ja Google näkee sinut.

Kun Suuri Google ajaa ristiin nämä kaikki tiedot, mitä sillä on sinusta, se tietää elämästäsi aika lailla paljon. Todellakin, tulee mieleen HAL 9000.

En muista oliko se John Lennon joka totesi: "Even though I am paranoid, it does not mean they ain't after me."

--

Jälkikirjoitus: Jos kuvittelet, että kirjoittamalla suomeksi olet jotenkin suojassa, että amerikkalainen Google ei sinun teksteistäsi mitään ymmärrä, olet väärässä.

Sillä Google on kehittänyt Google Translate -järjestelmän. Se auttaa sinua lukemaan kaikkia maailman blogeja, riippumatta kielestä. Ja se osaa myös lukea sinun tekstisti, kirjoitatpa sitten millä kielellä tahansa.

4 kommenttia:

Marjattah kirjoitti...

Tosiaan, alotin keskustelun noista linkeistä niksiblogissani K50 (nimi johtaa postaukseen). Oletin, että linkit viittaavat varta vasten tehtyihin linkkeihin. Sekin pitää paikkansa, mutta kuten Kimmokin on havainnut, ne syntyvät myös itsestään Blogger-blogaajien välille. Täysin ei vieläkään selvinnyt, millä logiikalla. Uteliaisuudesta sallin K50-blogin näyttää nuo linkit. (Varamussalossa se pysyy poissa.)En ole päättänyt, onko ominaisuudesta haittaa vai hyötyä ;) Aika harva niitä huomaa, koska ne saa näkyviin vain rullaamalla kommenttien alareunaan.Minut ne ainakin kutsuvat vierailulle :)

Mitä tulee Googleen: otan valvonnan rauhallisesti, koska minulla ei ole netissä mitään salattavaa:) Tiedän toki että mikään hyvä ei ole ilmaista. Niinpä otan täsmämainokset vastaan kärsivällisesti. Robotit niitä lähettelee...

Marjattah kirjoitti...

Googlesta ja netistä yleensä vielä (etten vaikuttaisi ylimieliseltä): Mielestäni täällä ei voi olla turhan varovainen. Siinä olet aivan oikeassa. On harkittava, mitä ja missä kertoo itsestään ja liikkeistään. Ja on myös toimittava niin, että tuntee olonsa mukavaksi ja turvalliseksi.
Itse nöyrryin sietämään valvontaa silloin, kun viimein suostuin ottamaan vastaan noita isojen liikeketjujen plussa- ym. etukortteja. Myös kännykkä varmistaa sen, että liikkeitäni voidaan seurata. Huomaan kyllä, että kertoessani blogissa tai jopa privaatissa gmailissa! matkoista, saan Bloggerilta matkailumainoksia. Tai jos muistelen nuoruutta, minulle tarjotaan senior-palveluja.

En ota siitä paineita, koska tuo tarkkailu ei ole 'inhimillistä'. Se ei vahingoita minua. Sen sijaan joku pahantahtoinen voro voisi hyvinkin valvoa blogikirjoitteluani, ainakin jos kuvittelee minua varakkaaksi, ja odottaa milloin julistan että talonväki on matkoilla. Onneksi en omista himoittavia aarteita ;) Eikä talomme jää milloinkaan valvontaa vaille.

Tämmöisiä mietteitä herätti Google-epäluulosi. Oletko muuten tutustunut siihen G:n taidemuseoprojektiin, jota minäkin hehkutan joka blogissani ;) (Nimessäni on linkki)

Tiina Linkama kirjoitti...

Marjattah - täytyy mennä tutustumaan taidemuseoihin, kiitos vinkistä ja linkistä. :)

Maija Mäkelä kirjoitti...

Thaimaan matkani jälkeen blogiini (Vuodatuksen blogi) on runsaasti ilmestynyt hotellimainoksia Thaimaasta, jopa siitä hotellista, jossa olimme. Spooky.

(Tai sitten ei. Olin hakenut jossain vaiheessa tietoa myös siitä hotellista. Taisi olla googlaamalla...)

Poissaoloamme en minäkään yleensä hehkuttele...